Langbroek

Langbroek is een pittoresk dorp met ruim 2.000 inwoners in het overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn streek. Tot 1996 was Langbroek een zelfstandige gemeente. Sindsdien maakt het deel uit van de gemeente Wijk bij Duurstede.

 

De route naar de kerk (10 minuten met de auto) loopt langs de Langbroekerwetering. Een schilderachtige weg, waaraan veel kastelen staan.

Langbroek bestond heel vroeger vooral uit moerasbos. Ontginners trokken de moerassen in en groeven weteringen en sloten voor de afwatering. Zo ontstond het copelandschap, ook wel het slagenlandschap genoemd, dat Langboek zo kenmerkt. De wetering was de belangrijkste manier om het gebied te ontwateren.

 

De karakteristieke woontorens (donjons genoemd) in dit gebied fungeerden aanvankelijk als verdedigbare toren, maar later meer als een statussymbool.

 

Langbroek telt nog een aantal van deze kastelen, die allen particulier bezit zijn. Een fietstocht langs de Langbroekerwetering geeft een schitterend beeld van deze kleine juweeltjes, die afgewisseld worden door fraaie boerderijen. Langbroek heeft 2 basisscholen, waarvan één School met de Bijbel. Het kent een echt dorps verenigingsleven met goede voorzieningen. De jaarlijkse schapenmarkt op de eerste zaterdag van juli trekt bezoekers van heinde en ver.

 

Langbroek: een pareltje.