Amerongen

Amerongen is één van de gemeentes die kerkelijk bij Driebergen -Rijsenburg horen.

 

Het is ongeveer 25 minuten rijden naar de kerk. Amerongen is een dorp gelegen aan de voet van de Amerongse Berg, nabij de Nederrijn, in het zuidoosten van de provincie Utrecht. Het heeft 7300 inwoners. De Utrechtse Heuvelrug is tegenwoordig een nationaal park.

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vindt op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats. Door verraad van de twee zonen van de Graaf van Bergen worden de Staatse troepen onder aanvoering van Adolf van Nieuwenaar, graaf van Meurs (stadhouder van Utrecht), Maarten Schenk van Nydeggen, Joost de Soete, heer van Villers (ook Villiers), door de Spaanse troepen onder bevel van Gouverneur Taxis van Zutphen, vernietigend verslagen. Joost de Soete wordt hierbij gevangengenomen; hij wordt later tegen een hoog losgeld weer vrijgelaten.

 

Amerongen is vooral bekend dankzij Kasteel Amerongen dat net ten zuiden van het dorp ligt. De laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II heeft even gelogeerd op het kasteel alvorens naar Huize Doorn te verhuizen. Kasteel Amerongen is in het rampjaar 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer opgebouwd.

 

Op minder dan 200 meter van het kasteel staat aan de zuidrand van het dorp de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd.

 

Vier kilometer over de dijk ligt ten zuidoosten van het dorp het Sluis- en Stuwcomplex Amerongen in de Nederrijn. Een schitterend gebied. Bij Amerongen ligt de Amerongse Berg, die is zelfs 70m hoog. Tot 1960 is er tabak geteeld, gedroogd en verwerkt in deze regio. Er bestaan nog 17 tabakschuren. In Amerongen is in een van deze schuren is een Tabaksteeltmuseum ingericht.

 

Het is uniek in Nederland en heeft een rijke collectie. Door de wandelroute door het dorp te lopen ontdekt u, dat Amerongen de moeite waard is om er vakantie te houden of om er te wonen.