Over ons

Wie bijvoorbeeld vanuit Zeist via de Arnhemsebovenweg Driebergen binnenkomt ziet al snel een groot bord staan met daarop de tekst: Nationaal Park – Utrechtse Heuvelrug. Zo rijd je de gemeente binnen die in 2006 is ontstaan door samengaan van een aantal dorpen in deze prachtige, bosrijke omgeving. De schoonheid daarvan werd al lang geleden ontdekt door mensen die de drukke stad wilden ontvluchten.

 

Als je op de A12 de afslag Driebergen / Zeist neemt en dan naar het centrum van het dorp Driebergen rijdt zie je meerdere fraaie historische landhuizen en ook het beschermd dorpsgezicht van Rijsenburg uit de Napoleontische tijd. 
Links zien we het Schaepman monument staan en direct daarna het mooie landhuis ’Sparrendaal’, dat tot 2006 in gebruik is geweest als gemeentehuis.

Die functie heeft het niet meer, want het gemeentehuis staat nu in Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug, bestaat uit een groot aantal dorpen: Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Voor wat de kerkelijke gemeente betreft horen hier de plaatsen Cothen, Wijk bij Duurstede, Odijk, Werkhoven en Langbroek nog bij. We zijn dus een echte streekgemeente. Dat wil niet zeggen dat de afstanden tot ons kerkelijk centrum erg groot zijn. 
Het kerkgebouw staat aan de Damhertlaan 87 in Driebergen. Het is gebouwd in de jaren tachtig en in 2011 voorzien van een fraai liturgisch centrum: een avondmaalstafel, een doopvont en een gelijksoortige lessenaar. 
De preekstoel is in dezelfde steen gemetseld als de muren van de kerkzaal. 
Waar we wel een beetje trots op zijn is ons orgel. Het werd gebouwd door de orgelmakers Bätz-Witte voor het kerkgebouw van de Oud-Katholieke gemeente in Amersfoort in 1858. In 1995 kon het orgel worden gekocht. Uiteraard moest het grondig worden gerestaureerd. Gelukkig waren nog veel elementen van het oorspronkelijke orgel bewaard gebleven, zodat in dat jaar de gemeente een “nieuw” orgel in gebruik kon nemen. 
De kerkzaal kan gemakkelijk via een vouwwand nog worden uitgebreid. 
We drinken als gemeente regelmatig koffie na de morgendienst in de centrale hal. Dat is mogelijk omdat zich daar ook een goede keuken bevindt. Het gebouw is heel goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de hal bevindt zich ook een aangepast toilet. 
Natuurlijk zijn er ook vergaderlokalen. Op de begane grond vinden we de ruimte waar de kerkenraad vergadert. Op de verdieping die bereikt wordt via een trap zijn ook nog een aantal vertrekken te vinden die gebruikt worden als vergaderlokaal. Hier is ook een leuk ingerichte ruimte te vinden die gebruikt wordt als plaats van samenkomst voor de jeugd en op zondag als crèche. 
Zo zie je dat we uitzien naar je komst in één of meer van onze zondagse samenkomsten. De diensten beginnen om half tien en om vijf uur. Parkeren is geen probleem. Ons kerkgebouw “de Bron” ligt naast een winkelcentrum. En als u komt is de kans groot dat onze eigen predikant Gerrit Riemer voorgaat in de kerkdienst.

 

 

Maar nu de vraag: Wie zijn wij eigenlijk? 
Het kortste antwoord op deze vraag is: Wij zijn een Christelijke kerk. 
Dat verwijst naar Jezus Christus. Hij is het centrum van de Bijbelse boodschap. In Johannes 3,16 wordt dat zo verwoord: "Want God had de wereld zo lief, dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft". 
We zijn ook een 'Gereformeerde' kerk. Nu zijn er in Nederland nog andere kerken die 'Gereformeerd' in hun naam hebben staan. Om die reden voegen wij meestal tussen haakjes het woord 'Vrijgemaakt' toe. We staan bekend onder de naam: Gereformeerd(Vrijg.). GKV 

 

Kenmerken van een Gereformeerde kerk zijn:

  1. het geloof dat de Bijbel voluit het woord van God is;
  2. zij houden zich daarom ook aan wat er in de Bijbel staat. De hoofdzaken hiervan heeft kerk in de loop der eeuwen kort en duidelijk verwoord in belijdenissen.

 

 

In de eenheid van dit geloof zijn we landelijk verbonden met nog ongeveer 270 plaatselijke gereformeerde kerken
We werken met hen samen in zaken die de mogelijkheden van één plaatselijke gemeente te boven gaan. 
Voorbeelden daarvan zijn, de opleiding van predikanten in Kampen aan de Theologische Universiteit, wereldwijd zendingswerk enz. Onze plaatselijke gemeente heeft ook regelmatig contact met de Nederlands Gereformeerde kerk in Doorn, de Evangelische Gereformeerde kerk van Cipau in Roemenië en met kerken in Congo. Dit laatste via zusterkerken in de kerkregio Utrecht. 


Verbondenheid is er verder met veel andere kerken overal in de wereld, via het contactennetwerk voor Buitenlandse kerken van het landelijk kerkverband.http://www.bbk.gkv.nl/ 


De kerk wil ook betekenis hebben voor de samenleving. Gemeenteleden zijn al jaren betrokken bij vrijwilligerswerk in “de Hoogstraat”, het asielzoekers-centrum in Leersum. Een aantal van de bewoners daarvan bezoekt de zondagse kerkdiensten en/of zijn gast lid van onze gemeente.